0113 - 745 706 mail@olyk.nl

Maak kennis met ons team

Johanna Gielen

Hallo ik ben Johanna en werk als bewegings- en expressie therapeute bij Olyk.
Ik heb al heel wat jaren ervaring als bewegingsexpressie therapeute en dansdocente en ben daarnaast ook Ziekenhuisclown.

Tot voor enkele jaren combineerde ik mijn praktijk met mijn werk binnen verschillende psychiatrische centra in België. Zo werkte ik in PC Caritas te Melle met kinderen met verschillende psychiatrische aandoeningen en andere bijkomende problematieken. Achtereenvolgens werkte ik op de psychose afdeling in OLV Brugge en PC Guislain Gent. Nadien werkte ik een tijdlang met jongeren in Yidam Sleidinge, dit is een residentiële opname afdeling voor meisjes met (het vermoeden van) een psychiatrische problematiek.

Als bewegingsexpressietherapeute ga ik aan de slag met beweging en drama.
Bij beweging kijk ik naar de lichaamstaal, de reacties en de initiatieven van het kind waarop de bewegingsinterventies aansluiten. Het lichaam heeft een eigen verhaal. De lichaamstaal van een kind vertelt veel over waar hij nu vast zit of met zichzelf geen raad weet. Hierbij wordt vaak meer duidelijk dan woorden kunnen uitdrukken. Binnen deze bewegingsrelatie gaan we samen op ontdekkingstocht: gerichte bewegingsspel vormen, ontspanningsoefeningen, dans, e.a. kunnen hierbij helpend zijn.

Ook bij drama laat het kind via sprookjes, fantasie, en eigen verhaal zich ten volle zien als het expressief bezig is. D.m.v. dramatherapie gaan we aan de slag met het unieke van dit verhaal en tracht ik de mogelijkheid te bieden om vanuit zijn/haar eigen verhaal nieuwe wegen in te slaan, of op een andere manier met moeilijkheden om te gaan. Op die manier kunnen bepaalde verhoudingen doorzien en knopen ontward worden….
We onderzoeken bij bewegingsexpressie spelenderwijs de gevoelens, het gedrag en de denkwijzen. Hierbij wordt de natuurlijke nieuwsgierigheid om te ontdekken aangesproken.

Samen met het kind en de ouders/verzorgers maak ik een vertaalslag van de beweging- & drama vormen naar het dagelijks leven. Zo help ik een kind bijvoorbeeld zijn emoties te reguleren, weerbaarder te worden of samen te werken. Het kind leert zo al doende om op een andere manier met situaties uit het dagelijks leven om te gaan, maar ook ervaringen uit het verleden te verwerken en een plek te geven.
Ik hou ervan om me steeds weer te verdiepen in het verhaal van een kind en me te laten verwonderen door de authenticiteit die zich telkens laat zien.

…Een dans van het kind die ik een tijdje mee mag bewegen.

Johanna

Johanna

Bewegings- en expressie therapeute

Logo Olyk Wit Label