0113 - 745 706 mail@olyk.nl

Hallo, mag ik je voorstellen…

…aan Yk.

 

Beeldmerk Olyk

Samen met zijn moeder, Oly, want hij is nog een beetje verlegen…
Meestal is Yk vrolijk, maar soms niet. Dan kruipt ‘ie weg. Meestal loopt Yk vrolijk naast zijn moeder, maar soms zit ze hem in de weg. Yk vrolijk, Oly vrolijk. Samen tevreden… samen Olyk!

Olyk-Kindertherapie is er voor alle kinderen en jongeren van 0-15 jaar, die vastlopen in hun gedrag, emoties en/of algehele ontwikkeling door oorzaken die in het kind / de jongere zelf of in de omgeving aanwezig zijn. In alle vormen van hulpverlening bij Olyk-Kindertherapie wordt spelen en speelsheid ingezet. ‘Niet praten maar doen’ is het motto.

Wie zijn wij

Als je dit leest, kom je misschien binnenkort bij ons of wij komen naar jou. Er zijn dingen gebeurd die niet fijn zijn of je merkt dat het thuis, op school of met jezelf niet zo goed gaat. Wij gaan een tijdje met jou en met je ouders meedoen. Dat doen we door met jou alleen of samen met je ouders te spelen. Als je ouder bent, dan gaan we dingen doen die meer bij jouw leeftijd passen.

Voor ons is het allerbelangrijkste dat jij samen met je ouders, broers, zussen, leerkrachten en iedereen die bij jou hoort weer positief in het leven staat. Hoe? Dat ligt eraan wat bij jou / jullie past. Iedereen is anders en daarom helpen wij iedereen op een passende manier. Bij ons staat een cliëntgerichte aanpak centraal: wij helpen iedere cliënt door af te stemmen op wat hij/zij nodig heeft.

Sara Goedbloed-den Haan

Sara Goedbloed-den Haan

Orthopedagoog, Speltherapeut, I.o.t.Psychotherapeut K&J

Hallo, welkom bij Olyk! Sinds 2014 werk ik met veel plezier in mijn eigen praktijk en heb ik inmiddels verschillende fijne collega’s met wie ik intensief samenwerk. Ik ben een orthopedagoog. Een orthopedagoog is iemand die gespecialiseerd is in opvoedkunde en die zich richt op kinderen en jongeren die in hun ontwikkeling worden belemmerd. Als orthopedagoog kan ik diagnostisch onderzoek uitvoeren en behandelingen aanbieden om de situatie te verbeteren als het even niet zo goed gaat. Ik ben ook speltherapeut, Theraplay Coach® en ik volg aan de Universiteit van Antwerpen de opleiding tot integratieve psychotherapeut voor kinderen en jeugd. Dat betekent dat ik met jou en met je ouders probeer om op een speelse manier naar oplossingen te zoeken. ‘Niet (teveel) praten, en vooral doen’ is mijn motto. Ik vind het geweldig om ouders en kinderen weer dichterbij elkaar te brengen, door speelsheid, hechtingsgerichte therapie en door samen terug te kijken wat er gebeurd is en hoe dit jullie levens heeft beïnvloed. Er is moed voor nodig om het proces in te gaan, maar je komt er altijd sterker uit…

Heb je nog vragen? Dan vind je mijn e-mail adres en telefoonnummer bovenaan deze pagina!

Hartelijke groet,

Sara Goedbloed-den Haan, MSc

Rebecca van Laeke

Rebecca van Laeke

Ik heb in België mijn bachelor sociaal werk behaald en in 2012 uitgebreid met het postgraduaat cliënt-centered spelcounseling. Hier droomde ik al geruime tijd van en de opleiding voelde voor mij dan ook als thuiskomen aan. De spelkamer voelt als mijn natuurlijke habitat. Ik geloof heel erg in de kracht van spel en beeldtaal. Ik sta er dikwijls van versteld hoe kinderen kunnen tonen in spel waarmee ze bezig zijn en hoe ze zich voelen. In 2016 deed ik de bijscholing docent kinderyoga bij Amba-amba. Ik volg ook een jaaropleiding Zandspeltherapie, dit sluit perfect aan bij de opleiding spelcounseling. Ervaring deed ik gedurende 8 jaar op in een CKG (Centrum voor Kinderzorg en Gezinsondersteuning) als gezins/thuisbegeleidster en spelcounselor. En vooral door zelf te ervaren wat het moederschap betekent voor mij, dat is de grootste leerschool…

Als hulpverlener vind ik een positieve focus en mensen zien in hun kracht zeer belangrijk. Daarnaast probeer ik mensen vooral te begrijpen in hun verhaal en mee te denken vanuit hun visies, waarden en normen. Ouders zijn absoluut de experts van hun kinderen en dit is dan ook mijn uitgangspunt.

Rosanne van den Heuvel

Rosanne van den Heuvel

Orthopedagoog/Gedragsdeskundige en ReAttach therapeut

Hallo, welkom bij Olyk! Ik ben Rosanne en sinds oktober 2019 werkzaam bij Olyk-Kindertherapie. Ik ben, net als Sara, orthopedagoog. Ik ben in 2011 afgestudeerd aan de Universiteit Utrecht met als specialisatie ‘gehandicaptenzorg en kinderrevalidatie’. Na mijn stage ben ik als orthopedagoog aan de slag gegaan bij een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking.  Hier heb ik zes jaar gewerkt. Omdat ik toe was aan een nieuwe uitdaging ben ik daarna gaan werken bij Veilig Thuis. De afgelopen jaren heb ik veel verschillende mensen en gezinnen gezien met allemaal andere wensen en doelen. De grote overeenkomst tussen al deze mensen was echter dat ze allemaal de wens hebben om erbij te horen, gezien te worden, zich verbonden en geborgen  te voelen! Ik heb keer op keer ervaren hoe belangrijk en beschermend goede relaties tussen mensen zijn. Het gebeurt iedereen weleens, dat het leven binnen je gezin niet loopt zoals je zou willen en je er samen niet goed uit komt. Het kan voorkomen dat je als gezin steeds minder vaak de leuke dingen van elkaar gaat zien en je het gevoel hebt dat jullie samen vast zitten. Ik vind het een uitdaging om samen met jullie op pad te gaan: samen kijken naar de krachten in jullie gezin (want dat zijn er een hele hoop), samen kijken naar jullie ervaringen vanuit het verleden en welke invloed die hebben op het heden.  Sommige mensen praten niet graag over bepaalde thema’s. Ik ben ook ReAttach therapeut. Dat bekent dat als praten jou niet goed helpt, we samen gaan kijken hoe we  zonder te praten toch rust in jouw hoofd en dat van jouw ouders kunnen krijgen. Ik krijg er energie van als ik bij de verschillende leden van het gezin door de samenwerking weer meer positiviteit, hoop en vertrouwen in elkaar en in zichzelf zie ontstaan.

Marei van Dijk

Marei van Dijk

Jeugd- en gezinsprofessional

Hallo, ik ben Marei van Dijk en sinds 1 september 2019 werkzaam bij Olyk-Kindertherapie.

Nadat ik mijn bachelor Sociaal Pedagogische Hulpverlening heb behaald aan de Hogeschool Rotterdam ben ik bij stichting Yulius voor kinderpsychiatrie aan de slag gegaan als sociotherapeut op de kinderkliniek. Allereerst op een  residentiële groep voor kinderen met gedragsproblematiek en psychiatrie van 8 tot 12 jaar. Hier was ik verantwoordelijk voor de verzorging, behandeling en begeleiding van de kinderen en hadden wij een belangrijke rol in de diagnostiek samen met de hoofdbehandelaar en de psychiater. Ik vond het erg mooi om deel uit te maken van een behandeling en proces waardoor een kind meer tools en inzichten kreeg waardoor het zich beter kon handhaven in de maatschappij.  Hier heb ik tweeënhalf jaar met veel plezier gewerkt. Hierna werkte ik op een residentiële kleutergroep met kinderen van 3,5 tot 8 jaar. Dit bleek mijn echte passie! Omdat bij kleuters vaak nog niet echt een vaststaande diagnose te stellen is, was het de uitdaging om een goed beeld van het kind te krijgen, goed achter gedrag te kijken en de juiste aanpak en behandeling te kunnen creëren samen met mijn collega’s. Op de kleutergroep hadden we te maken met ADHD, autismespectrumstoornissen, trauma en hechting en systemische problematiek wat voor veel dynamiek zorgde. Maar ook maakte het verzorgingsstuk en een echte goede vertrouwensband opbouwen, veiligheid bieden en contact met ouders/verzorgers het een erg veelzijdige baan die nooit saai was. Na tien jaar op deze groep te hebben gestaan werd het tijd voor een volgende stap. Ik ben ambulant gezinsbehandelaar geworden op de Poli Jonge Kind en later op de Poli Trauma en Hechting van Yulius. Ik kwam hierdoor meer bij de mensen thuis waar mijn doel was vooral hier belangrijke interventies te kunnen doen zodat de stap ‘opname’ niet nodig zou zijn en kinderen en ouders meer inzicht kregen in wat er gebeurde thuis en hoe dit te veranderen.

Na twaalf jaar dit te hebben gedaan, en het feit dat ik ondertussen zelf ook moeder ben geworden heb ik besloten dat het tijd werd om dichter bij huis te gaan werken. Er bleek een leuke functie als intensief ambulant hulpverlener bij Olyk beschikbaar die ik met beide handen heb aangegrepen. Ik vind het super dat ik al mijn opgedane ervaring in deze functie kwijt kan en dicht bij de mensen kan staan. Het is een erg veelzijdige functie met leuke collega’s wat maakt dat elke dag anders is.

Jeannette van Swaay

Jeannette van Swaay

Speltherapeut / Integratief Kindertherapeut

Hallo, ik ben Jeannette en ik werk als speltherapeut / integratief kindertherapeut bij Olyk-Kindertherapie!

Ik heb al heel wat jaren ervaring in het werken met kinderen en hun ouders. Na mijn opleiding SPH ben ik begonnen als pedagogisch medewerkster in de kinderpsychiatrische kliniek van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Ik kwam daar in aanraking met kinderen met ingewikkelde psychiatrische aandoeningen en overige bijkomende problematieken. In deze intensieve, leerzame en plezierige werkomgeving is dan ook mijn passie is ontstaan om te onderzoeken wat kinderen nodig hebben om zich beter en blijer te kunnen gaan voelen en wat hun kon helpen om zich verder te ontwikkelen. Later ben ik als maatschappelijk werker gaan werken met en voor het hele gezin en is mijn interesse ontstaan in het systemisch werken en het belang daarvan voor de ontwikkeling van het kind. Later begon ik aan de opleiding tot integratief kindertherapeut aan de Nederlandse Academie voor psychotherapie in Amsterdam. Hier kwamen alle dimensies samen: het kind, het gezin, de omgevingsfactoren. En wat mij vooral boeide was de speelse manier waardoor het kind het therapeutisch proces doorloopt: altijd op maat, passend bij het kind en zijn/haar probleem, met respect voor de uniciteit en het eigen tempo van het kind.

Inmiddels heb ik als therapeut ervaring opgedaan in mijn eigen praktijk voor kindertherapie en later als speltherapeut bij Juvent en als maatschappelijk werker binnen het gebiedsteam van Porthos in complexe gezinssituaties. Totdat ik praktijk Olyk tegenkwam en de overstap heb gemaakt om daar nu volledig, inmiddels al met plezier, als speltherapeut te gaan werken. Ik ben iemand die altijd nieuwsgierig is naar nieuwe kennis en vind het daarom erg leuk dat ik vanuit Olyk nu ook met de Theraplay opleiding ben gestart.

Binnen de speltherapie help ik een kind graag op weg naar herstel binnen een veilige, voorspelbare en speelse omgeving. Bij mij mag het kind zijn wie het is en help ik het kind om zijn/haar eigen mogelijkheden en kwaliteiten optimaal te benutten in de therapie sessies. Daarbij vind ik het zelf erg leuk om te spelen en ontroert het mij altijd weer om te ontdekken dat kinderen na een gezamenlijk proces op een gegeven moment zelf kunnen aangeven dat ze weer op eigen kracht verder kunnen. En ja, dan wordt het toch echt tijd om ze los te laten. Een proces weer op zich.

Jozé Jonker-de Ridder

Jozé Jonker-de Ridder

Bewegings- en lichaamsgericht therapeut

 Hallo, ik ben Jozé en ik werk als bewegings-  en lichaamsgericht therapeut bij Olyk-Kindertherapie!

Sinds september 2019 ben ik als Bewegings- en lichaamsgericht therapeut het team van Olyk komen versterken. Bewegingstherapie is een ervaringsgerichte therapie. Vaak is ervaring de beste manier om iets te leren. Zo leer je fietsen niet door erover te praten, maar door te doen.

Door te doen en te ervaren wil ik kinderen, samen met de ouders/verzorgers, helpen zo optimaal mogelijk te ontwikkelen naar vrijheid en zelfstandigheid binnen de grenzen van hun unieke talenten en mogelijkheden. Als basis hiervoor is het vertrouwen in het eigen lichaam nodig (zelfbewustzijn) en mogelijkheid om zinvolle relaties aan te gaan (bewustzijn van anderen). Beweging en spel is het natuurlijke middel om beide te bewerkstelligen.

In beweging en spel wordt soms meer duidelijk dan woorden kunnen uitdrukken. Ik kijk naar de lichaamstaal, de reacties en de initiatieven van het kind waarop de bewegingsinterventies aansluiten. Binnen de (bewegings-)relatie gaan we op ontdekkingstocht. We onderzoeken spelenderwijs de gevoelens, het gedrag en de denkwijzen. Hierbij wordt de natuurlijke nieuwsgierigheid om te ontdekken aangesproken. Samen met het kind en de ouders/verzorgers maak ik een vertaalslag van de bewegingsvormen naar het dagelijks leven. Zo help ik een kind bijvoorbeeld zijn emoties te reguleren, weerbaarder te worden of samen te werken. Het kind leert zo al doende om op een andere manier met situaties uit het dagelijks leven om te gaan, maar ook ervaringen uit het verleden te verwerken en een plek te geven.

Soms heeft een kind een moeizame start in het leven. Er kunnen ingrijpende gebeurtenissen zijn geweest waardoor het te weinig de mogelijkheid heeft gehad om positieve lijfelijke leerervaringen op te doen. Om het zelfvertrouwen bij kinderen te vergroten en de hechting tussen het kind en zijn ouder(s)/verzorger(s) te versterken maak ik gebruik van Sherborne Samenspel. Binnen deze methode is het niet de therapeut die spelvormen met het kind doet, maar de ouders/verzorgers zelf. Middels gerichte bewegingsspelvormen, kan het kind alsnog de gelegenheid krijgen zich gesteund en gekoesterd te voelen door belangrijke volwassenen en op hen te leren vertrouwen. Maar het leert ook de eigen kracht te ontwikkelen en inzetten, op een gezonde manier.Ouders/verzorgers leren te kijken naar wat hun kind laat zien (o.a. in lichaamstaal) en hierop af te stemmen waardoor de onderlinge band versterkt wordt.

Ik word er blij van als ik door middel van mijn therapie kinderen en hun ouders weer op weg kan helpen naar een meer stabiele toekomst.

 

Logo Olyk Wit Label